Checklist: 5 regels voor de juiste maat

woensdag 08 juni 2016
Met alle verschillende stijlen en fits van tegenwoordig kan het soms best een uitdaging zijn om te bepalen of dat gave shirt of dat mooie jasje nu wel of niet goed zit.

Houd de volgende vijf regels in gedachten, dan kan het niet verkeerd gaan.

De muurtruc

Eén van de lastigste maten om te bepalen is die van de schouder.
Of een jasje wel of niet goed zit, hangt in grote mate hier vanaf. Gelukkig is hier een handig trucje voor. Alles dat je nodig hebt, is een muur.
Trek de jas aan en ga met je rug naar de muur staan. Leun zachtjes met de schouders tegen de muur. Raakt het jasje de muur en krullen de vullingen eerst op voordat jouw schouders de muur raken? Ga dan voor een maatje kleiner.

Geef jezelf de hand

Ook de wijdte van de mouwen is belangrijk.
Een te krappe mouw spot je eenvoudig: dat voel je. Maar een te wijde mouw ondermijnt je look. Trek je jasje aan en ga voor een spiegel staan. Schudt jouw spiegelbeeld de hand: beweegt de lege ruimte in de mouw mee met de beweging van je hand, dan is het niet goed. De mouw zal dan gaan frommelen en dat zorgt voor een clownesk effect. Ga in dit geval voor een wat strakkere mouw.

De knuffeltest

Dit is waarschijnlijk de leukste test uit de serie van vijf. Trommel een mooie dame op (geen probleem, toch?) en geef haar een hug. Knelt jouw shirt of jasje op de rug, rond de schouders of bij de ellebogen? Kijk dan voor een grotere maat of een alternatief model. Niemand zit te wachten op Hulkachtige praktijken.

Krul de vingers

Nog zo'n tricky maat: de lente van jouw colbert.
Er circuleren veel theorieën over wat de beste manier is om dit te meten, maar wij verkiezen deze:
Laat je armen ontspannen langs jouw lichaam hangen en krul je vingers alsof je een tas oppakt. De onderkant van de jas moet precies in de holte van jouw gekrulde vingers vallen. Duw je de onderkant omhoog en kreukt deze samen, dan is de jas te lang. Moet je jouw vingers te hoog opkrullen of je arm optillen om de onderkant van de jas te raken, dan is-ie te kort. Easy peacy.

Voorkom de stierennek

Zo'n veel te krappe kraag is een bijzonder akelig gezicht. Knoop het shirt helemaal dicht en steek jouw wijs- en middelvinger tussen de kraag en jouw nek.
Gaat dit niet, dan is de kraag te krap. Is er te veel ruimte over, dan is deze te wijd. De kunst is om een shirt te vinden dat genoeg ruimte laat zonder dat er tijdens het dragen gaten vallen.